Bevallingsplan, wat dacht je van een hechtingsplan?

Een bevallingsplan schrijven is de laatste jaren enorm toegenomen. Wat ook goed is, aangezien je je op die manier bewust voorbereidt op je bevalling. Zo kan je rustig richting de bevalling gaan, omdat je weet wat je wil en hoe. Je partner weet wat hij of zij kan doen tijdens de bevalling en voor je baby voelt deze ontspannen voorbereiding als een warm en liefdevol welkom. Maar heb je ooit ook nagedacht over een hechtingsplan?

De bevalling

Een bevallingsplan geeft al vertrouwen voor wat komen gaat, dat is een heerlijk gevoel. Ook al gaat de bevalling anders dan gepland (wat vaak gebeurt). Doordat je een plan hebt gemaakt en er veel over praat, weet je ook dat jij de regie in handen mag nemen en mag zeggen wat je wel en niet wil. Een baby kan nog niet (met woorden) zeggen wat hij of zij wel en niet wil. Maar er is wel degelijk iets wat je voor je baby kan doen, namelijk een hechtingsplan schrijven!

Aan de slag met een hechtingsplan

Voor dit plan denk je na over hoe je de behoeftes van je kindje kunt vervullen. Maar ook eventueel hoe je de taken tussen jou en je partner op een fijne manier kunt verdelen. Het hoofddoel is dat jullie kind gezien wordt in zijn of haar behoeftes. Er zijn natuurlijk de basis behoeftes die bijna elke ouder wel weet, de drie universele behoeftes van ieder mens:

  • Gezien worden
  • Gehoord voelen
  • Geliefd voelen

Persoonlijke behoeftes

Hoe kun je dit bieden? Onder andere door huid-op-huidcontact en reageren wanneer je baby huilt. Maar de ene baby heeft natuurlijk iets anders nodig dan een andere baby. Het hangt ook af van hoe de geboorte is gegaan. Verliep dit soepel of was er stagnatie? Je weet natuurlijk van te voren niet hoe alles gaat verlopen, net zoals bij een bevallingsplan, maar het is heel fijn om er over na te denken wat je wil bieden aan je baby. Je laten voorlichten over het schrijven van een hechtingsplan is wellicht ook waardevol. Daar help ik je graag bij.

Voor jou?

Je kan een hechtingsplan schrijven voordat je bevallen bent, maar ook wanneer je bevallen bent is het mooi om te doen. Je weet dan namelijk hoe de geboorte is verlopen en hoe jij je voelt. Het levert een prettig gesprek op met je partner en een nog diepere verbinding met je baby, waardoor je zorgt voor een sterke basis. Wil jij weten of een hechtingsplan schrijven wat voor jou is? Neem dan vrijblijvend contact op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Madelondikkens draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders