Hoe kan een eerdere bevalling invloed hebben op de volgende? - Madelondikkens

Hoe kan een eerdere bevalling invloed hebben op de volgende?

Terwijl er al een mooi kindje om je heen dartelt, is het jou gegund om dit nog een keer mee te maken: je bent opnieuw zwanger. De dankbaarheid is groot, maar toch ben je angstig voor de bevalling. Je vorige bevalling was namelijk erg pittig. Door verschillende traumatische gebeurtenissen kan een eerdere bevalling veel invloed hebben op je volgende.

Traumatische bevalling

Bevallen is een hele prestatie. Gelukkig is je lichaam als vrouw er voor gemaakt en word je van te voren voorbereid door de deskundigen. Maar desondanks blijft het de vraag hoe het gaat verlopen. Niet elke bevalling verloopt soepel. Heftige medische ingrepen, zoals een spoedkeizersnede, veel bloedverlies, ondraaglijke pijn of grote risico’s voor jou of de baby, kunnen voor een trauma zorgen. Maar een onveilig gevoel of veel angst tijdens de bevalling, hoewel er verder geen complicaties waren, kunnen ook grote gevolgen hebben. Of het zich tot een trauma vormt, merk je vaak achteraf.

De impact

In de meeste gevallen is de impact van de bevalling al vrij snel duidelijk. Nachtmerries, flashbacks of veel schrikreacties zijn veelvoorkomende gevolgen. Bovendien heb je wellicht moeite met het praten over de bevalling. Je vermijdt het liefst alles wat je er aan doet herinneren. Ook kan het gepaard gaan met negatieve gedachtes en stemmingen. Maar niet iedereen is zich gelijk bewust van een trauma. Het komt dus ook voor dat de impact van je vorige bevalling pas doorschemert bij een nieuwe zwangerschap.

Opnieuw beleven

Tijdens een traumatische bevalling ervaar je flinke angst. Hierdoor kom je terecht in de vecht-, vlucht-, of bevriesstand. De gebeurtenis raakt als het ware op slot in de kern van je hersenen, waar gevoelens en emoties worden verwerkt. Dit wordt ook wel de amygdala genoemd. Doordat het op slot raakt, wordt de gebeurtenis niet goed verwerkt in je geheugen. Maar bepaalde geuren, beelden of gedachtes die je er aan doen denken, triggeren de amygdala. Zoals bijvoorbeeld een nieuwe zwangerschap. Je komt hierdoor in een herbeleving terecht en de angst en paniek komen terug. Als je dus zonder enige verwerking opnieuw bevalt, zorgt dat voor moeizaamheden.

Aandacht voor mentale gezondheid

Het herkennen en verwerken van een eerder bevallingstrauma is daarom essentieel voor je mentale gezondheid. Er moet onder andere voor gezorgd worden dat je vecht-, vlucht-, bevriessysteem weer tot rust wordt gebracht.  En daar is professionele hulp fijn bij. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden en verwerken van traumatische geboortes.

Madelon Dikkens

Niks is vervelender wanneer je het vertrouwen in jezelf en je lichaam kwijt bent. Dit gebeurt vaak wanneer je een eerdere traumatische bevalling hebt gehad. Om ervoor te zorgen dat je je aankomende bevalling in alle rust en met warme gevoelens tegemoet gaat, geef ik je graag een helpende hand. Ik luister naar je verhalen, kijk met je mee, geef je tips en het vertrouwen dat je het kunt. Uiteraard blijven we op jouw tempo werken en streef ik naar een ongedwongen sfeer. Samen zorgen we ervoor dat je trauma een plekje krijg, zodat je de overige tijd naar de bevalling toe en tijdens de bevalling met volle kracht ingaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Madelondikkens draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders