‘Ik wil er zo graag zijn voor mijn gezin, maar heb de energie niet’

Misschien herken je je erin: geen puf meer hebben voor je gezin. Een miskraam heeft enorme impact op je gezinsverband, maar ook als jouw individu en je emoties. Je weet niet waar je de energie vandaan moet toveren voor jezelf, laat staan voor het gezin dat je wél hebt. Wat dan?

Schuldgevoel

Je voelt je vaak alleen in een zwangerschap. Toch krijgt 1 op de 5 zwangere vrouwen er mee te maken. Miskramen zijn helaas nog vaak een taboe. Goed is om te weten dat jij niks, maar dan ook niks had kunnen doen om de miskraam te voorkomen. Activiteiten zoals vrijen of fietsen beïnvloeden de miskraam, noch de zwangerschap, niet. Het is dan ook niet tegen te houden met medicijnen of rust. Veel vrouwen hebben het gevoel gefaald te hebben of het idee dat ze iets verkeerd gedaan hebben, maar dit is absoluut niet zo. Een miskraam is een heel lichamelijk proces dat hele intense, mentale emoties met zich meebrengt.

Gewoon door

Zeker wanneer je al een gezinnetje hebt waar je voor moet zorgen, kun je na een miskraam het gevoel hebben dat je maar ‘gewoon’ door moet, dat je er voor ze moet zijn. Emoties rondom je miskraam worden steeds dieper weggestopt tot ze aan je gaan vreten. Het leven gaat als een waas voorbij en je begint de gevolgen te merken. Je bent gevoelig, ongeduldig en vermoeid. Misschien voel je je ook onbegrepen. Je voelt je schuldig, enerzijds voor je miskraam en anderzijds voor het feit dat je er niet volledig bent voor je gezin. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht waar je lastig weer uitkomt.

 

Je partner

Als je een partner hebt die nauw betrokken was bij de zwangerschap, kun je ook het gevoel hebben dat je hen teleur hebt gesteld. Het is belangrijk om je eigen emotionele traject en emoties te aanvaarden en dit ook met je partner te communiceren. Net als de extase van de zwangerschap, moet je ook ruimte maken voor het verdriet in jullie relatie. Het is oké om samen te rouwen. Geef aan wat je kunt doen en wat je moeilijk vindt. Aan het einde brengt dit jullie dichter bij elkaar en bereid dit jullie hopelijk voor op dat kindje dat jullie zo graag wilden samen. Ik help je graag leren omgaan met je miskraam, zodat je stukje bij beetje weer die verbinding kan maken met je gezin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Madelondikkens draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders