Ook baby's kunnen trauma's oplopen
Voordat een baby de warme en comfortabele baarmoeder verlaat, gebeurt er veel met zowel moeder als kind. Dat kan zorgen voor een trauma bij de baby in zijn of haar vroege leventje. Een geboortetrauma is een trauma dat de baby tijdens de bevalling oploopt. In dit blog lees je wat het is en wat de effecten zijn.
Wat is geboortetrauma?
De term geboortetrauma werd voor het eerst gebruikt door de bekende psycholoog Sigmund Freud. Het trauma wordt beschouwd vanuit het perspectief van de baby en niet vanuit de moeder. We zijn dat perspectief nog niet zo gewend, omdat we denken dat baby’s geen trauma’s kunnen oplopen. Naar ons weten zijn pasgeboren kinderen nog te klein en onbewust om al een trauma op te lopen.
Ouderwets
Alleen is die gedachtegang verouderd. We weten nu ook dat een bevalling geen eenzijdige inspanning is. Moeder en kind hebben allebei hun taak te volbrengen. Als het voor de baby niet gaat zoals het moet, zorgt dit ook voor trauma’s aan zijn of haar kant.
Oorzaken
Een geboortetrauma heeft te maken met een stressvolle zwangerschap en/of een moeilijke bevalling. Misschien moet de moeder worden geopereerd. Dan is er pas na een paar uur lichamelijk contact tussen moeder en kind. Het kan ook komen door moeilijke positie van de navelstreng of die van het kindje zelf. Denk hierbij aan een stuitligging. Ook een vroeggeboorte, vastzitten in het geboortekanaal of een ongewenste zwangerschap kunnen voor trauma’s zorgen bij een pasgeboren kindje.
Impact
We kunnen het ons niet altijd herinneren, maar een moeilijke geboorte kan wel voor blijvende schade zorgen. De hersenen van het kindje krijgen een opdonder, wat weer voor lichamelijke of psychische problemen zorgt. Dit uit zich in hechtingsproblematiek of emotionele problemen. Je hoeft geen bewuste representatie te hebben van de gebeurtenis. De wetenschap is al genoeg en daar kun je aan werken.
Geboortecoach
Geboortecoach Madelon Dikkens kan je hierbij helpen en ondersteunen. Ze biedt online en persoonlijke coaching aan, aan kinderen en vrouwen die problemen ervaren na de bevalling of geboorte. Ze luistert niet alleen naar je verhaal, maar kijkt met je mee, geeft je tips, en zorgt ervoor dat jij weer vertrouwen krijgt in jezelf en je lichaam. Zodat jij weer krachtig en vol vertrouwen in het leven staat.