Alles wat je moet weten over miskramen - Madelondikkens

Alles wat je moet weten over miskramen

Verlies tijdens de zwangerschap: basisinformatie over miskramen

Je wilt er eigenlijk niet aan denken, maar toch is het belangrijk om te weten wat er gebeurt bij een miskraam. Het overkomt 1 op de 10 vrouwen tijdens hun zwangerschap. Daarom is het goed om dit verdrietige onderwerp bespreekbaar te maken. Op die manier hebben vrouwen toegang tot de juiste kennis, maar ook een plek waar ze terecht kunnen met hun gevoelens en ervaringen. Dat is minstens zo belangrijk, zodat gevoelens van eenzaamheid beperkt worden. Graag bied ik deze veilige plek voor vrouwen.

Wat gebeurt er bij een miskraam?

Wanneer een vrouw een miskraam krijgt, is er iets mis met het vruchtje waardoor het lichaam het loslaat. Het vruchtje heeft bijvoorbeeld geen hartslag meer en is vaak al een poosje gestopt met groeien. Op den duur worden er dan antistoffen aangemaakt en stoot het lichaam het vruchtje af. Dat is helaas niet tegen te houden. Een miskraam kan zich voordoen tijdens de eerste 20 weken van de zwangerschap. Vaak neemt de kans op een miskraam na 12 weken af.

Waar kan ik het aan herkennen?

Het is ten eerste belangrijk te luisteren naar je gevoel. Misschien voel je dat er iets mis is. Daarnaast zijn er een aantal dingen die kunnen duiden op een miskraam:

  • Pijn die lijkt op ongesteldheidspijn, bijvoorbeeld kramp of rugpijn;
  • Het afnemen van zwangerschapskwalen zoals gespannen borsten en misselijkheid;
  • En het optreden van bloedverlies.
Altijd medisch advies

Deze klachten hoeven niet te betekenen dat je een miskraam hebt, want ook bij zwangerschappen die goed gaan kunnen ze voorkomen. Het kan echter ook zo zijn dat je helemaal geen klachten ervaart en alsnog een miskraam hebt. Dit is dan te zien op de echo. Let wel op: Doordat er in het begin nog zwangerschapshormonen aanwezig zijn, kunnen testen nog steeds zeggen dat je zwanger bent. Het is altijd belangrijk om medisch advies in te winnen.

Risico hoger?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn zaken als sporten, stress of seks geen oorzaak voor een miskramen. Het is daarom van groot belang de schuldvraag weg te houden bij de miskraam. Schuldgevoelens na zo’n gebeurtenis zijn heel normaal en komen veel voor. Veel vrouwen worstelen hier nog langere tijd mee. Dat is verdrietig en eenzaam. Daarom is het zo belangrijk dat de juiste kennis bereikbaar is: een miskraam kan niemand iets aan doen.

Wat moet je doen?

Als je te maken hebt (gehad) met een miskraam, kan dat veel met jou en je omgeving doen. Er zijn verschillende paden die je vanaf daar kunt nemen. Zo is het belangrijk de tijd te nemen om fysiek te herstellen, maar ook om mentaal weer op te krabbelen. Daar is tijd en ruimte voor nodig. Het is niet vreemd als je leven even totaal op zijn kop staat, je moeilijk kunt concentreren op je werk en je even niet jezelf voelt. Wanneer je even niet meer weet hoe je vooruit kan en daarmee aan de slag wilt, ben ik er graag voor je.

Madelon Dikkens

In mijn praktijk ondersteun ik vrouwen in allerlei levensfases. Vrouwen die een miskraam hebben gehad, opnieuw zwanger willen worden of zijn en vrouwen die besluiten een zwangerschap af te breken. Samen met jou bespreek ik wat er nu is en waar je heen wilt. Aan de hand van vijf belangrijke stappen werken we aan meer rust en bewustzijn in je leven. Op die manier mag het verlies een plekje krijgen en ontstaat er weer ruimte voor nieuwe perspectieven. Graag bied ik jou een veilige plek om de gebeurtenissen te verwerken en vertrouwen terug te vinden in jezelf. Neem gerust contact op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Madelondikkens draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders