Kom eens uit je hoofd

We Denken aan alles en iedereen behalve, aan ons zelf

Madelon Dikkens

We leven in een hoofdmaatschappij.  We denken veel na en voelen weinig, want we moeten zoveel. De groep mensen met een burn-out groeit. Zelf onder kinderen komt burn-out voor. Ik ben geschrokken van dit nieuws.

We lijken niet meer te reageren op de signalen van ons lijf en gaan maar door. We denken dat we veel moeten, we bedenken wat iemand anders van ons zal vinden als we iets niet of juist wel doen, we denken aan onze ouders die extra hulp nodig hebben, we denken aan onze kinderen, we denken aan ons huishouden en de boodschappen, we denken aan de opmerking van de ander, we denken aan de verplichtingen voor de baas en we denken aan de afspraken die we morgen hebben. Wat moet er toch veel gebeuren!

We denken aan alles en iedereen behalve, aan onszelf.
We lijken onszelf compleet te vergeten. We voelen niet meer wat we zelf nodig hebben. We vergeten wat we zelf willen, wat ons lijf nodig heeft en wat we nodig hebben aan rust, ontspanning, tijd voor jezelf en loslaten. Hoe fijn zou het zijn als je weer tijd voor jezelf hebt? Weer te voelen, in je lijf te zitten en uit je hoofd te zijn? Misschien is het zelfs spannend omdat je het niet (meer) gewend bent, of ben je bang wat anderen daarvan zullen vinden. Maar als je nú behoefte hebt aan ontspanning en een momentje voor jezelf, dan daag ik je uit om de volgende oefening te doen.

Gun jezelf een break
Adem in en adem rustig weer uit. Sluit eventueel  je ogen en blijf rustig in- en uitademen. Herhaal dit een paar keer. Hoe voel je je nu? Deze oefening kun je over de dag verdeeld een aantal keer doen. Bijvoorbeeld als je op de wc zit, naar je collega loopt, in de lift staat of tijdens de pauzewandeling. In het begin kan het ontwenning of raar voelen, maar probeer het eens een paar dagen en gun jezelf deze break.

Geef je brein even rust
Als je de oefeningen regelmatig doet, dan geef je je brein even rust. Hierdoor blijf je makkelijker bij jezelf, kun je beter en rustiger keuzes maken en neemt het stressgevoel af. Ook voor kinderen is dit een mooie oefening. Het is heel leuk om het samen te doen. Door samen te ontspannen ontstaat er bovendien meer verbinding. En als je kind zich leert ontspannen kan het beter omgaan met spannende situaties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *