Vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest in je hand hebt, breekt een spannende periode aan. Een zwangerschap blijft een verschijnsel waar je geen grip op hebt. Daarbij bestaat de kans ook dat het misgaat. Een miskraam is de grootste angst van iedere vrouw. Wanneer je dit dan ook overkomt, ontstaat er een wervelwind aan emoties. Zo ook het gevoel van eenzaamheid. Het is belangrijk om hier niet mee rond te blijven lopen.
Rouwproces
Lichamelijk herstelt je lichaam vaak snel na een miskraam. Maar emotioneel voel jij de meeste schade. Een ander pakt vrij snel de draad van haar leven weer op. Jij voelt toch dat de miskraam meer impact heeft dan verwacht. En dat is volstrekt logisch. Je bent boos, verdrietig, angstig of voelt een leegte. Er rakelen vragen op, zoals: Waarom is dit mij overkomen? Wat heb ik gedaan, waardoor dit is gebeurd? Had ik het kunnen voorkomen? Al deze gevoelens en vragen zijn onderdeel van het rouwproces, waar je in terecht bent gekomen.
Onbegrip van omgeving
Helaas komt het voor dat er onbegrip is in je omgeving. Je partner voelt bijvoorbeeld korter verdriet, omdat de zwangerschap minder voelbaar was dan voor jou. Daardoor kan het zijn dat je partner niet goed begrijpt waarom je er nog in blijft hangen. Ook je familie of vrienden kunnen een soortgelijke reactie geven. Omdat er weinig of geen tastbare herinneringen zijn, vindt je omgeving het lastig om zich in te leven. Wellicht doen ze wel pogingen om je te steunen. Toch voel je je eenzaam in dit proces.
.
Eenzaamheid
Het is ontzettend vervelend wanneer er eenzaamheid opspeelt. De behoefte om over de miskraam te praten blijft groot. Maar wanneer je er over begint, wordt het met woorden gesust, zoals ‘je kunt het altijd nog een keer proberen’. Laat dit net hetgeen zijn waar je nog niet klaar voor bent om over na te denken. Je krijgt het gevoel dat je alleen verdrietig mag zijn wanneer je alleen bent. De buitenwereld hoeft het niet te zien. Maar door in je eentje te rouwen, blijft er elke keer weer een leeg gevoel achter.
Moeilijker om te functioneren
Rouwverwerking en eenzaamheid is geen fijne combinatie. Je raakt als het ware verstrikt met jezelf. En dat projecteert zich uiteindelijk ook op je dagelijkse leven. Het genieten van het leven gaat stroef, concentreren op werk gaat lastig, privé vermijd je het liefst afspraken. Het is belangrijk om te weten dat dit een zeer normale reactie is. Probeer echter niet te lang rond te blijven lopen met eenzaamheid. Want je hoeft het niet alleen te verwerken. Wanneer je niet meer vooruit komt, sta ik graag voor je klaar.
Ondersteuning bij verwerking
Iedereen verwerkt een miskraam op haar eigen manier. Er zijn dan ook geen standaard regelingen of een tijdsbestek voor. Maar om niet langer meer vast te lopen, kan ondersteuning een fijne oplossing zijn. Bij miskraambegeleiding gaan we samen kijken waar je behoefte aan hebt. Wellicht is het idee van een luisterend oor al geruststellend. Ik wil jou het gevoel geven dat je er niet meer alleen voor staat. Daarnaast gaan we aan de slag met een vijf stappenprogramma. Dit programma heeft al veel vrouwen rust gegeven en dat verdien jij ook. Samen vinden we een manier om het verlies een plekje te geven.