Waarom slaapt mijn kind zo slecht? - Madelondikkens

Waarom slaapt mijn kind zo slecht?

Waarom slaapt mijn kind zo moeilijk in,

 In de blog over de 5 belangrijke momenten op een dag om verbinding te maken met je kind, vertelde ik ook over de laatste 3 minuten voordat het gaat slapen. Hier benoemde ik ook dat het een vast bed routine belangrijk is.  Maar wat als het nou echt een lastig punt blijft.

Ik heb nog een paar tips die  zouden kunnen helpen voor je kind om rustig in slaap te kunnen vallen.

Een goede voorbereiding is het halve werk:

Als je een kind voorbereid weet het waar het aan toe is en overvalt het hem niet. Daarom adviseer ik altijd om een half uur van te voren een kind voor te bereiden dat het bijna naar bed gaat. Rust en ontspanning zijn belangrijk voor de aanmaak van melatonine wat nodig is om in slaap te kunnen vallen. Een uur voor bedtijd is het beter om rustig aan te doen, geen drukke spelletjes of spannende tv-beelden.

Even checken voor de zekerheid:

Als je kind moeilijk in slaap kan komen check dan altijd even of er geen lichamelijke klachten zijn.  Maar ook voordat er geslapen gaat worden even kijken of je kind ergens last van heeft. Zo had onze dochter standaard ergens last van als ze even op bed lag kwam ze er uit om te vertellen dat ze of last had van haar been of haar oor of haar buik of haar grote teen of….

Met als gevolg dat ze wanneer ze beneden was geweest ze weer helemaal wakker was. Dus nu checken we standaard even over er ergens een pijntje zit.

Maar soms zijn er kinderen die echt lichamelijke klachten hebben dus dit is altijd goed om even te checken.

Hoe komt het dat je kind een slaapprobleem heeft:

Als je kind blijvende slaapproblemen heeft is het belangrijk om er achter te komen waar dit weg komt. Wat houd je kind bezig dit kun je met je kind proberen te bespreken. Geef je kind de mogelijkheid om eventuele problemen of spanningen van die dag nog even met je kan bespreken.

Het kan voor ons volwassenen als een klein probleem lijken dit wuiven we dan vaak weg met “oooh dat valt wel mee, daar hoef je niet bang voor te zijn”  maar voor je kind is dit een probleem waar het echt mee zit en kan voelen als een mega probleem. Luister naar wat je kind vertelt en stel open vragen. Wat heeft jouw kind nodig om met dit probleem om te kunnen gaan of op te kunnen lossen? Kinderen weten vaak creatieve oplossingen en soms is het vertellen over het probleem voldoende.

Hoe maken we de slaapkamer een veilige plek om te zijn:

Is het te licht of te donker, kan er voldoende geventileerd worden zodat het er lekker ruikt en voldoende zuurstof is. Er zijn veel kinderen die het prettig vinden als de deur een stukje open mag blijven, Wat ook waardevol kan is bespreken met je kind wat het graag veranderd zou willen hebben in de kamer waardoor het zich wel veilig voelt.

Wanneer je kind een heftig geboorte verhaal heeft:

Het is altijd de moeite waard om te onderzoeken hoe het geboorte verhaal invloed heeft op het slaapgedrag van je kind. Bijvoorbeeld, als je kind een heftig geboorte verhaal heeft, dus een moeilijke heftige start kan het zijn dat het slapen alleen als bedreigend en onveilig ervaren kan worden.  Volg hierin je moederhart.  Heb je het idee dat jouw nabijheid nodig is voor een goede nachtrust, onderzoek dan eens de mogelijkheden. Kan je kind bij jou in bed, of kan er een matras bij jullie in de slaapkamer waar je kind kan gaan liggen als het daar behoefte aan heeft. Wil je meer weten over het geboorte verhaal van jouw kind, dan zou een geboorte in kaart sessie een goede optie kunnen zijn om de onderliggende behoefte van je kind naar boven te halen.

Bron: Je geboorte in kaart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Madelondikkens draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders