Het belang van het vierde trimester - Madelondikkens

Het belang van het vierde trimester

De zwangerschap duurt, als het allemaal gaat zoals het hoort, drie trimesters. Voor de een is dat lang genoeg, de ander had graag langer zwanger geweest. Maar het vierde trimster bestaat, en mag meer aandacht voor komen! In deze blog vertel ik je er meer over.

Onderwerp van gesprek

Het vierde trimester bestrijkt eigenlijk de herstelperiode na de bevalling, waarin je went aan het leven met je baby. Je baby heeft je veel nodig. Daarom is deze periode vaak het onderwerp van het gesprek met de ouders die bij mij komen. Veel ouders geven aan dat de eerste drie maanden best pittig zijn. Bijvoorbeeld omdat de baby alleen maar rustig is als het bij je op de borst ligt, relatief veel huilt, er vaak voeding nodig is. ‘Ik kom nergens aan toe’, is veel een gehoorde zin. Maar waarom is aandacht voor het vierde trimester nou zo belangrijk en wat houdt het allemaal in?

Borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, is dat zeker in het begin vaak intensief. Omdat mama zo dichtbij is en daardoor beschikbaar is, kan een baby regelmatig bij haar drinken. Het maagje van een baby is nog zó klein en de voeding is licht verteerbaar, waardoor je baby na zo’n twee á drie uur weer honger krijgt en weer wil drinken. En dat is ook helemaal oké! Dit is nodig voor een optimale hersenontwikkeling. Luister naar je baby wanneer hij of zij hierom vraagt door middel van huilen.

Geborgenheid

Misschien nog wel de allerbelangrijkste behoefte van je baby is geborgenheid. Het gevoel dat hij of zij geliefd is. Zonder liefde kan je baby niet groeien. Baby’s hebben namelijk fysiek lichaamscontact nodig om vitale systemen in het lichaam te ontwikkelen. Zonder lichamelijk contact is een baby niet in staat om een volledig immuunsysteem aan te leggen en het zenuwstelsel te ontwikkelen. Dat is de reden dat een erg jonge baby het liefst (huid-op-huid) bij de ouders in de armen ligt. In sommige gevallen is het de enige plek waar ze lekker in slaap vallen, maar dat kan als ouders best pittig zijn.

Onmisbaar stofje

Bovendien maakt je baby zonder lichaamscontact geen oxytocine aan. Een belangrijk hormoon dat onder andere zorgt voor empathie, vriendelijkheid, zorgzaamheid en liefde. Oxytocine heeft ook effect op groei, wondgenezing, bloeddruk, vochtbalans en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zonder lichaamscontact is een baby niet in staat om al die essentiële overlevingsstrategieën van het lichaam te ontwikkelen. Liefde, aandacht en geborgenheid zijn dus geen ‘verwennerijen’ waar je zuinig op moet zijn. Het zijn misschien wel de belangrijkste levensbehoeftes van je baby.

Volg je moedergevoel

Je baby weet instinctief dat hij of zij jou als ouder nodig heeft om te overleven en heeft daarom als het ware een ingebouwd alarmsysteem. Een baby die alleen gelaten wordt, gaat huilen. Simpelweg omdat dat de enige manier is om te laten weten dat hij of zij mogelijk in gevaar is. Door te huilen wil hij of zij jou dichtbij zich krijgen. Als ouder kun je daardoor soms jezelf een beetje vergeten, ‘touched-out’ raken of simpelweg doodmoe zijn. Weet dat je gezegend met een fantastisch systeem dat adequaat op je baby reageert: je moedergevoel. Wanneer je deze systemen de ruimte geeft, zullen ze perfect op elkaar afgestemd raken.

Hulp nodig?

Merk je dat het vierde trimster je zwaar valt en ondervind je problemen? Weet dat ik voor je klaar sta met professionele hulp! Samen we kijken welke oplossingen ik jou kan aanreiken om in liefde en rust verder te gaan en te genieten van het ouderschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Madelondikkens draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders