ruimte voor lichaam en geest
Zwangerschap is een prachtig fenomeen, maar helaas kan het onverwachte wendingen nemen. Hoewel er niet altijd over gesproken wordt, krijgen veel vrouwen te maken met een miskraam. Dit brengt veel verdriet en verwarring met zich mee. Daarom is het belangrijk om te weten wat er mogelijk is op het gebied van ondersteuning en begeleiding. Want het verwerkingsproces hoef je niet in je eentje te doen.
Afwachten
Een misvatting is dat een miskraam in een keer gebeurt. Vaak is het een proces dat langere tijd duurt. Zo kan het zijn dat je moet wachten tot je lichaam het vruchtje zelf afstoot, dit kan tot twee weken duren. Veel vrouwen ervaren het als emotioneel zwaar om af te moeten wachten. In andere gevallen wordt er gekozen voor medicatie of curettage, soms is dit om bepaalde redenen noodzakelijk. De medisch specialist adviseert hierover en kan hierin begeleiden.
Kan ik wel zwanger worden?
Vaak bestaan er na een miskraam vragen omtrent nieuwe zwangerschap. Belangrijk om te weten is dat je niet meer kans op een miskraam hebt dan vrouwen die nog nooit een miskraam gehad hebben. Zelfs na twee miskramen is de kans niet drastisch verhoogd en gaat het vaak daarna goed. Wel wordt aangeraden te wachten met proberen zwanger te worden tot de eerste menstruatie, wat meestal na 4-6 weken op gang komt. Wanneer je meer dan twee miskramen hebt gehad, kan het verstandig zijn verder onderzoek te doen.
Nazorg na miskraam
Na een miskraam is er sprake van medische nazorg. Vaak geeft een arts mee dat het belangrijk is voldoende rust te nemen, eventueel pijnmedicatie te nemen en je lichaam goed in de gaten te houden. Maar emotionele nazorg is niet altijd even breed beschikbaar. Het kan prettig zijn hier begeleiding bij te krijgen. Een veilige plek waar je je verhaal kan doen en gestimuleerd wordt om weer in beweging te komen. Zo kun je op een gezonde manier afscheid nemen op een manier die bij jou past.
Verwerking
Er zijn verschillende manieren waarop je afscheid kunt nemen van je ongeboren kindje. Zo kun je er voor kiezen het vruchtje op te vangen. Op deze manier kun je er fysiek afscheid van nemen, bijvoorbeeld door het te begraven. Afscheid nemen is vaak een belangrijke stap in de verwerking, want ook om een ongeboren kindje mag je rouwen.
Impact van een miskraam
Het verliezen van een zwangerschap heeft vaak meer impact dan gedacht. Sommige mensen zien het vruchtje nog niet als kind, en hopen na de miskraam het leven ‘gewoon’ weer op te pakken. Soms lukt dat, vaak ook niet. Iedereen reageert op zijn eigen manier op een gebeurtenis als een miskraam. Het is belangrijk te realiseren dat ieder gevoel legitiem is en dat je recht hebt de gebeurtenissen op je eigen manier te verwerken. Neem daar de tijd en ruimte voor die je nodig hebt.
Niet alleen
Zo kunnen er veel emoties bij komen kijken. Schuldgevoel, onzekerheid, jaloezie. Je kunt ook klachten krijgen zoals vermoeidheid of een veranderde eetlust. Daarom is het belangrijk voldoende tijd te nemen voor de verwerking. Je bent lichamelijk en geestelijk door iets enorm heftigs gegaan, dus je hebt die hersteltijd nodig. Eventueel kun je dit doen met behulp van therapie, want het belangrijkste is dat je dit niet alleen hoeft te doen.