Ons verlies werd niet als verlies gezien

Een poosje geleden sprak ik iemand die jaren in een vruchtbaarheidstraject hebben gelopen om hun kinderwens te vervullen. Vele behandelingen, onderzoeken en terugplaatsingen heeft ze moeten doorstaan.

Ook heeft ze veel verloren, veel terug geplaatste embryo’s nestelden zich niet in. En zo verloren ze veel embryo’s.

Ze vertelde me dat ze hier veel moeite mee heeft gehad en nog steeds heeft (20 jaar later). “Ons verlies werd niet als verlies gezien” zei ze “we moesten gewoon weer door, er moesten weer hormonen gespoten worden om klaar te zijn voor de volgende terugplaatsing.” 

Ze deden het ook, ze gingen door om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. “we gingen over onze eigen grenzen heen.”  Toen ze eindelijk zwanger waren kon ze niet eens echt blij zijn. Mentaal zat ze er doorheen.  Toch probeerde ze zoveel mogelijk te genieten van haar zwangerschap.

Zelfs nu nog, met een dochter,  zijn verjaardagen en andere familie bijeenkomsten lastig, als ze alle andere kinderen ziet lopen. “Ik had ook zo graag een groot gezin gewild, Ik ben echt super dankbaar voor onze dochter en hou heel veel van haar, maar ik heb toch het gevoel van gemis.”

Omdat haar verdriet en dat van haar partner niet gezien is, en het verlies van de embryo’s niet gezien is als verlies, hebben zij nooit hun verlies een plekje kunnen geven. Het hoorde er immers bij.

Het gevolg hier van is dat deze vrouw nu, 20 jaar later, in haar leven tegen dit gemis en verdriet aanloopt. Waardoor ze minder concentratie heeft, lichamelijke klachten heeft, eens schuldgevoel tegenover haar dochter en een leeg gevoel van iets wat had kunnen zijn.

Door bewust stil te staan bij dit verlies en het echt een plekje geven in haar leven, zodat ze er mee kan leven is nodig. Zodat de  pijn en het verdriet minder aanwezig is. Zij kan hierdoor zich weer beter concentreren,  haar lichamelijke klachten zijn al een stuk minder, en ze kan er over praten met haar dochter. Het heeft haar veel rust gegeven.

Herken jij jezelf hierin? En wil jij ook aan de slag met het verlies dat jij geleden hebt? Ik help jou graag aan de hand van het bewezen 5 stappenprogramma van miskraambegeleiding Nederland, word het verwerkingsproces bij jou in gang gezet. Zodat jij jouw verlies een plekje kan geven in jouw leven.

Wil jij met mij in gesprek om te onderzoeken of ik jou kan verder helpen? Vraag hier een gratis telefonische kennismaking aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Madelondikkens draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches