Geboren met een vacuümpomp, invloed hiervan op gedrag

Voordat hij de ruimte betreedt, scant hij al wie er aanwezig zijn: de kinderen, hun emoties, hun blikken, eventuele veranderingen in de omgeving, de gemoedstoestand van de leerkracht, de geluiden en de intensiteit van het licht.

Hij begint te huilen

Plotseling wil hij niet meer naar binnen. Hij begint te huilen en weigert naar binnen te gaan. Zijn moeder zegt dat hij toch naar binnen moet gaan omdat er gewoon school is, maar diep van binnen voelt ze de onrust, wetende dat hij moeite heeft met deze stap. Hierdoor wordt hij nog verdrietiger en begint zelfs te schreeuwen dat hij niet wil.

Op dat moment komt de leerkracht naar hen toe en begint met hem te praten. Uiteindelijk pakt de leerkracht hem vast en neemt hem weg bij zijn moeder. Dit leidt tot nog intenser huilen en een twijfelende moeder die, ondanks haar bezorgdheid, op aandringen van de leerkracht met een onrustig gevoel naar huis gaat.

Maar stel je eens voor dat dit kindje een zware geboorte heeft gehad. Hij zat vast in het geboortekanaal en het verliep moeizaam. Hij dacht dat hij het niet zou halen. Uiteindelijk werd hij met behulp van een vacuümpomp gehaald en direct na de geboorte werd hij bij zijn moeder weggehaald vanwege ademhalingsproblemen.

In dat geval is het begrijpelijk dat overgangen, zoals naar school gaan en afscheid nemen van zijn moeder, erg spannend voor hem zijn. Zijn stressrespons is gevoelig afgesteld, waardoor hij constant in de overlevingsmodus staat. Hij is bang dat hij deze overgang ook niet zal aankunnen en dat hij zijn moeder nooit meer zal zien als hij haar loslaat.

De invloed van de geboorte

Dit jongetje heeft ondersteuning nodig bij nieuwe overgangen, ervaringen dat hij op zijn eigen tempo over de drempel heen stapt. 

Zijn grootste behoefte is gezien en gehoord worden in zijn angst, dat er begrip is dat hij het spannend vind, zelf controle ervaren en op die manier succes ervaringen op doen. waardoor uit eindelijk zijn zelfvertrouwen en vertrouwen in zijn omgeving kan gaan groeien. 

Wil je meer weten over de invloed van de zwangerschap en geboorte op het gedrag van jouw kind? Of misschien wel over jouw eigen gedrag? Neem dan contact op ik luister graag naar je en denk graag met je mee. Elk gedrag is namelijk logisch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Madelondikkens draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders