5 x beter contact met je kind

Iedere ouder denkt wel eens: “ik geef de kinderen te weinig aandacht.”

De dagen vliegen voorbij, werk eist veel aandacht op en de kinderen schieten er bij in.  Wanneer jij als ouder uit verbinding bent met je zelf en niet meer in verbinding kan komen met je kinderen. Wanneer kinderen dit ervaren zullen ze afwijkend gedrag gaan vertonen, zo zorgen ze er (onbewust) voor dat ze toch hun aandacht krijgen. Dit gaat dan vaak niet op een hele positieve manier.

Ik neem je graag mee naar hoe jij als ouder weer bewust tijd kan maken voor je kinderen. Ik laat je graag ervaren wat voor positieve effecten dit heeft op het hele gezin.

Er zijn 5 belangrijke momenten die je op een dag kunt in zetten om, zoals wij professionals dat zeggen de hechting te verstevigen, de 5 hechtingsmomenten.

Het zijn 5 kleine activiteiten die je dagelijks kunt doen, en als je dit structureel toe past zal je groots effect bemerken.  Door deze activiteiten bewust te doen zal je kind zich fijner in zijn vel voelen maar ook jij als ouder zal beter in je vel te komen zitten … WIN – WIN

Ben je er klaar voor? Hier komen de 5 momenten die ervoor zorgen dat iedereen goed in zijn vel komt te zitten:

8 Aanrakingen per dag, Jouw kind heeft minimaal 8 aanrakingen per dag nodig, wil hij zich verbonden voelen met jou als ouder.

Door lichaamscontact die vanuit liefde en verbinding is, wordt er over en weer oxytocine aangemaakt. Ook wel het knuffelhormoon genoemd.  Zeker kinderen hebben die lijfelijke bevestiging nodig om zich geliefd te voelen.

Denk hierbij aan:

  • Aai over de bol
  • Arm over zijn/haar schouder
  • Een knuffel geven
  • Kriebelen
  • Hand vast houden
  • Een kus geven
  • Enz.

Maar wanneer je kind niet goed in zijn vel zit, zijn er 12 aanrakingen per dag nodig om je kind uit een dip te trekken.

Een gesprek met oog contact

Elk kind heeft het nodig dat je elke dag een oprecht gesprek met oogcontact met hem/haar voert. Als iemand oprecht geïnteresseerd is in wat jij vertelt en je aankijkt en vragen stelt, dan voel je de verbinding en voel je gezien en gehoord. Dit ervaart een kind precies zo, het levert dan ook hele mooie en waardevolle gesprekken op. Voer dit gesprek zonder afleiding, dus tv uit, telefoon en tablet weg en wees er voor je kind en luister naar wat het te vertellen heeft, het levert zoveel meer op dan alleen een goed gesprek.

3 x 3 minuten

  • De eerste 3 minuten nadat het wakker is geworden.

Een betere start voor kind en ouder is er niet, even rustig samen wakker worden en kletsen. Kruip even bij je kind in bed of laat je kind bij jouw in bed kruipen en start de samen. Een betere start van de dag is er niet, een mooie basis om aan de dag te beginnen.

  • De eerste 3 minuten nadat het uit school is gekomen

Neem de tijd om het verhaal over school te horen. Stel leuke vragen zo kan er een gezellig gesprek ontstaan. Maar geef ook ruimte om te ontladen, hoog gevoelige kinderen bijvoorbeeld die de heel dag veel prikkels hebben moeten verwerken hebben ruimte nodig deze te verwerken, bijvoorbeeld door even boos, stil en /of terug getrokken te zijn, zorg dat hier even ruimte voor en benoem dat  het ziet en laat het er gewoon even zijn. Dit is nodig om weer tot zichzelf te kunnen komen en verder te kunnen met de rest van dag.

  • De laatste 3 minuten voordat het gaat slapen

Het ene kind slaapt makkelijker in dan het andere kind. Het is nodig dat er melatonine word aangemaakt om inslaap te kunnen vallen. Als ouder kun je hier op inspelen door bijvoorbeeld een vast bed ritueel, even samen te knuffelen, een boekje te lezen. Belangrijk is om te kijken naar wat er bij jouw kind past.

Als je deze 5 dingen dagelijks doet, zal je merken dat er een positieve verandering plaats vind in je hele gezin, er komt meer rust, ontspanning en verbinding.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen dus laat het vooral hier onder weten wat deze 5 momenten voor jullie gezin hebben betekend, maar ook als je nog een vraag hebt hier over, stel ze gerust.

Nog een manier om goed in gesprek te komen

Het echt in gesprek spel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Madelondikkens draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders