Een goede start voor je baby en jou! - Madelondikkens

Een goede start voor je baby en jou!

Zodra je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, vliegt het geluk door je heen. Je wordt moeder! Door de prachtige werking van de natuur groeit er een nieuw leven in jou. Een leventje dat jou hard nodig gaat hebben. Want als moeder speel jij een belangrijke rol voor de ontwikkeling van je kindje.

Onaf zoogdier

Wij mensen zijn de enige zoogdieren die ‘onaf’ geboren worden. Andere zoogdieren worden geboren en kunnen meteen lopen en overleven, mensenbaby’s kunnen dit duidelijk nog niet. Daarom hebben onze baby’s de ouders nog heel hard nodig om te ontwikkelen. Een baby wil niets liever dan dicht bij zijn of haar moeder zijn. De allerbeste manier om dit te kunnen doen is door jouw baby de eerste drie maanden zoveel mogelijk bij je te dragen.

Het belang van huid op huid

Waarom? Omdat op deze manier jouw baby’tje zich fysiek en mentaal optimaal kan ontwikkelen. Een baby kan zichzelf bijvoorbeeld nog niet goed op temperatuur houden. Dat is één van de kenmerken van onze prematuriteit, het feit dat we eigenlijk onaf geboren worden. Dat is helemaal niet erg, want het moederlichaam is geprogrammeerd om haar baby goed op temperatuur te houden.

Goede start door warmte reguleren

De huid op jouw borst beschikt namelijk over een zeer bijzondere eigenschap. Het is in staat om de warmte van je baby te reguleren. Is je baby te warm, dan neemt de temperatuur in het borstgebied af. Heeft je kindje het koud? Dan warmt het borstgebied op. Geweldig toch! Thermale synchronisatie noemen ze dat. En daarbij komt dat huid-op-huidcontact de hechting tussen moeder en baby bevordert. Hierdoor wordt er een solide basis gelegd voor de rest van zijn of haar leven.

Mentale impact

Naast dat het heel waardevol is voor de warmte van je kindje, kan het veel betekenen op mentaal vlak. Zo bevordert het de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine en werkt het kalmerend voor de baby en voor jou als mama. Omdat hij of zij jouw hartslag hoort en kan je baby zijn onrust ontladen. Ik raad dan ook aan om een buideltop aan de schaffen voor het vierde trimester. Je houdt je kindje hiermee dicht bij je, maar hebt zelf meer handen vrij om ook nog zelf te kunnen bewegen.

Veiligheid

Zonder jou is je kindje hulpeloos en constant in gevaar. Gevaar voor onderkoeling, gevaar voor ondervoeding en gevaar van buitenaf. Jouw kindje weet instinctief dat zijn of haar overlevingskansen het grootst zijn wanneer jij in de buurt bent. Wees daarom niet té kritisch op wanneer je je baby bij je houdt de eerste paar maanden. Je baby voelt zich hierdoor compleet veilig en kan daardoor het beste verder ontwikkelen.

Contact

Je moedergevoel helpt je automatisch al een hele boel bij je ouderschap. Maar soms kan je baby’tje toch nog veel overstuur zijn. Of zijn er andere ontwikkelingen waarmee je niet goed weet wat je moet doen. Neem gerust contact op om samen te bespreken wat ik voor je kan betekenen!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Madelondikkens draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders